17-09-07

Ontstaan Hippotherapie

Op de vraag "Hoe is therapie met paarden ontstaan?" moest ik het antwoord schuldig blijven.
Na een zoektocht op het net vond ik op http://members.tripod.com/hippocitta/geschiedenis.html deze info:

Geschiedenis

Dat paardrijden en de omgang met paarden in de opvoeding en voor de persoonlijkheidontwikkeling een belangrijke rol kunnen spelen, was al bekend bij de oude Grieken. Xenophon (400 v. Chr.), van wie het eerste overgeleverde schrift over de rijkunst afkomstig is, benadrukt in zijn rijleer het opvoedkundige aspect van paardrijden voor de ruiter. Vele eeuwen later verkondigde de Duitse dichter en wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832): "Mensch und Pferd verschmelzen hier so in Eins, dass man nicht sagen könnte wer wen erzieht."

In alle bekende rijkunst theorieën van de hippische grootmeesters van de 20e eeuw of daarvóór (La Geringere Pluvinel, en de hoofdinstructeurs van de Spaanse Rijschool te Wenen: Albrecht en Podhajsky) worden de psychologische en pedagogische aspecten van het paardrijden benadrukt. Sinds het begin van de 20e eeuw werden de therapeutische aspecten van het paardrijden meer gericht onderzocht.

De eerste wetenschappelijke publicatie dateert van 1909 en is van de hand van de arts R. Pieckenbach: "Der Einfluss des Reitsports auf den Menschlichen Organismus". Pieckenbach beval het paardrijden aan voor de versteviging van het skelet, voor soepeler gewrichten, om de eetlust te bevorderen en voor algeheel aansterken. Maar ook wees hij op mogelijke psychosomatische effecten.

Een groot voordeel van het paardrijden ten opzichte van de traditionele bewegingstherapie of sensomotorische therapieën is de stimulerende werking die van het paard blijkt uit te gaan, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. G. Zander (1890) ondernam tevergeefs een poging om het unieke bewegingsmechanisme van het paard door een apparaat te simuleren. Kennelijk bezit het paard extra kwaliteiten zoals warmte en een persoonlijkheid, hetgeen een ingenieuze bewegingsmachine mist, en die mede bepalend zijn voor de heilzaamheid van de therapie.

De Deense Lis Hartel gaf het onderzoek naar de mogelijkheden van therapie met paarden een grote impuls. De amazone belandde door polio in een rolstoel, maar hielp zichzelf met ijzeren wilskracht uit de stoel en terug op de rug van haar paard. Ze won daarna zelfs twee keer Olympisch zilver in de dressuur, in 1952 en 1956. Zij werd het voorbeeld bij uitstek van de kracht die van een sterke motivatie op revalidatie uitgaat.

Daarna waren de publicaties op het gebied van therapeutisch paardrijden niet meer te tellen. In 1970 werd in Duitsland het Kuratorium für Therapeutisches Reiten opgericht. Oostenrijkse en Zwitserse organisaties verenigden zich naar Duits voorbeeld en onderhouden nauwe contacten met het Kuratorium. Artsen, fysiotherapeuten, pedagogen, psychologen, hippologen en wetenschappelijke instituten bundelden hun krachten. De psychotherapeut Antonius Kroeger introduceerde het orthopedagogisch voltigeren en werd een van de belangrijkste publicisten op dit gebied.

Sinds de jaren 80 zijn er in het Duitstalige Europa drie vormen van therapeutisch paardrijden, in de Engelstalige landen ook vaak equitherapie genoemd:
1. Hippotherapie (Fysiotherapie op het paard), ontwikkeld vanuit medisch perspectief
2. Paardrijden voor Gehandicapten (Behindertenreiten), ontwikkeld vanuit de sport
3. Orthopedagogisch voltigeren of paardrijden (Heilpaedagogisches Voltigeren), ontwikkeld vanuit de pedagogiek en psychologie.

In de jaren negentig is daaraan toegevoegd:
1. Therapeutisch paardrijden, ontwikkeld vanuit de psychotherapie, in samenwerking met hippische deskundigen zoals rij instructeurs en trainers.
Waar het vandaan komt; achtergronden en standaards

Voor elke therapeutische vorm bestaat een eigen opleiding. De activiteiten worden gebundeld door het Kuratorium. De Oostenrijkse en Zwitserse zusterorganisaties vonden na enkele jaren aansluiting en staan in nauw contact met het Duitse Kuratorium. Het D.K.Th.R. zorgt voor de richtlijnen van opleidingen en kwaliteitsbewaking bij de praktijkuitoefening van therapeutisch paardrijden door geregistreerde therapeuten. Het zorgt voor de contacten en ervaringsuitwisseling ook op internationaal niveau, en voor de ontwikkeling van equitherapie. Op deze manier kon hier een kennis pool geschapen worden voor de aan de basis werkzame therapeut. Zo hoeft deze niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden als hij voor zijn specifieke doel de geschikte therapievorm zoekt.

Aan meerdere psychologische universiteiten zijn inrichtingen voor equitherapie verbonden. Die doen wetenschappelijk onderzoek naar de doelmatigheid en de effecten van equitherapie bij verschillende indicaties. Deze variëren van ontwikkelingsstoornissen tot de behandeling van getraumatiseerde vrouwen. Duitsland en Oostenrijk onderscheiden in de activiteiten voor paardrijden gehandicapten en therapeutisch paardrijden de eerder genoemde richtingen:
1. Hippotherapie (HT, Fysiotherapie op het paard)
2. Paardrijden Gehandicapten (PG, Behindertenreiten)
3. Orthopedagogisch voltigeren/paardrijden (OPV/R, Heilpaedagogisches Voltigieren/Reiten)
Voor deze drie richtingen bestaat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland sinds ruim 20 jaar een gedegen en gestandaardiseerde opleiding met een diploma en een beroepsprofiel. De beoefenaars zijn georganiseerd in het D.K.Th.R. Elke richting specificeert haar therapeutische doel, de achtergrond en de functie van de therapeut en zijn interventies, de hippische techniek, en de functie die het paard bij het beoogde therapeutische proces heeft.

08:46 Gepost door k in EAT | Permalink | Commentaren (14) | Tags: geschiedenis |  Facebook |

Commentaren

adressen Waar kan men in West-vlaanderen meer bepaald rond Brugge hippotherapie volgen. Graag enkele adressen.

Gepost door: van loenhout cindy | 16-10-07

adressen Adressen in W Vlaanderen vind je in de linkerkolom. Welke er tegen Brugge aanliggen weet ik niet. Zo sterk is mijn aardrijkskunde niet

Gepost door: mod | 21-10-07

Informatie literatuur Hippotherapie Hallo,
ik ben Lisa en ik ben tweedejaarsstudente Orthopedagogie. Werken met paarden is al jaren mijn passie. Ik volg deze opleiding om daarna de opleiding voor Hippotherapie aan de Arteveldehogeschool te kunnen volgen.Ik doe momenteel vrijwilligerswerk bij de Healing Horse op de manege Horses Paradise.
Ik maak een project over Hippotherapie en ben nog op zoek naar literatuur hierover. Weet jij soms of er gemakkelijk boeken te vinden zijn en welke? Vriendelijke groeten, Lisa Van Engelandt

Gepost door: Lisa Van Engelandt | 02-02-08

G. Zander Hallo
Ik lees hier bovenstaande tekst en kom op een zekere G. Zander terecht. Kan iemand mij zeggen wie dit juist is? Is dit een arts ofzo? Ik kan het nergens vinden...
Het zou heel vriendelijk zijn als iemand die het weet me zou kunnen antwoorden.

Gepost door: Krensa | 06-04-08

Informatie over hippotherapie Hallo,
Op mijn school moet ik een werkstuk maken als afsluiting van de school. Ik heb gekozen voor het onderwerp: 'De relatie tussen mens en paard'. Hierin wil ik graag een hoofdstuk over hippotherapie in hebben. Alleen is er niet zoveel over te vinden als over equitherapie.
Nu ben ik opzoek naar iemand die veel verstand heeft van hippotherapie die ik een aantal vragen kan stellen via de mail. Zou ik u misschien die vragen kunnen stellen?

Ik hoop snel iets te horen
Groeten Fieneke

Gepost door: Fieneke van der Werff | 24-08-08

Ik sluit mij aan bij de vraag van Lisa Van Engelandt Ook ik ben bezig met een eindwerkstuk voor school over hippotherapie en vroeg me af of er literatuur betaat hierover en waar ik die kan vinden.

Gepost door: Katinka Browne | 30-12-08

reactie paard op ruiter voor school moet ik een uitgebreid verslag maken over het onderwerp waarom reageert een paard anders op gehandicapte ruiter dan op een gezonde ruiter, maar kan hier nog niet zoveel info over vinden. Zijn hier wel boeken over of is er info over te vinden op het internet?

Gepost door: mariska | 25-03-09

hippotherapie Sinds 2000 ben ik halfzijdig verlamd na een hersenbloeding. Ik was toen 59 jaar oud. Tijdens de tien maanden dat ik in revalidatiecentrum ````de Hoogstraat in Utrecht verbleef ben ik weer gaan paardrijden, mijn oude liefde.
Ik merkte dat de beweging en de warmte van het paard weldadig waren. Sinds een jaar of vier krijg ik hippotherapie. Dat houdt in ongezadeld op een kleedje op de paardenrug. De benen uit de stijgbeugels. De armen los en ontspannen langs het lichaam. Alles komt neer op evenwicht en de ruggegraat. ````het blijkt dat de beweging die een lopend paard maakt dezelfde is als wanneer je zelf loopt. De beweging gaat van links naar rechts, van voren naar achteren en op en neer.
Dit stimuleert de stijve en verlamde spieren.
Paardrijden maakt sterk, geeft zelfvertrouwen en is ontspannend. Het paard voelt intuitief aan wat de ruiter wil. door van houding te veranderen of zelfs maar opzij te kijken reageert het paard.
Het corrigeert een verkeerde houding en is extra voorzichtig met ruiters met een handicap.
Ik geniet vooral van de ritten in het bos, heuveltjes beklimmen, draven, slalommen om bomen en de totale vrijheid die het geeft.

Gepost door: Carry-Ann | 26-11-09

bekijk ook onze site!

Gepost door: inge pauwels | 12-09-11

Bekijk ook onze site bij therapiedieren!

Gepost door: inge pauwels | 12-09-11

beste,

weet iemand een site waar je veel informatie vind over hippotherapie en niet enkel de basisinformatie.
het is voor mijn eindwerk.
Bedankt!

Gepost door: laura | 12-02-12

De boven weergegeven tekst is afkomstig van mij en een oude homepage van mij, die niet meer in gebruik is. Meer en vooral actuelere infornmatie over de ontwikkeling van Hippother[ie (dat is fysiotherpaie op het paard) en Equitherapie (andere vormen van therpaeutisch paardrijden) kunt u vinden in het 2012 verschenen boek Ulrike Thiel et al: Equitherapie SHP Ontwikkelen, bevorederen, ondersteunen en genezen met de hulp van het paard Horses and Driving Books Lochem 2012, ISBN 978-90-802162-4-2

Gepost door: Dr.Ulrike Thiel | 29-10-12

De boven vermeldde tekst is afkomstig van een - inmiddels niet meer actuele homepage van mij. Meer en actueler informatie over Equitherapie (Hippotherapie wordt over het algemeen alleen fysiotherpie met de hulp van het paard genoemd) kunt U vinden in het net verschenen boek: U.Thiel et al: Equitherapie SHP, Ontwikkelen, bevorderen, ondersteunen en genezen met de hulp van het paard Lochem 2012, Horses and Driving Books, ISVBN 978-90-802162-4-2. Verder op de homepage www.equitherapie.org van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden-Equitherapie.

Gepost door: Dr.Ulrike Thiel | 29-10-12

Hallo,

Voor een eindwerk over hippotherapie zoek ik literatuur. Welke boeken kan jij aanraden ?

alvast bedankt en vriendelijke groeten
Sabrina

Gepost door: Sabrina Pirotte | 26-12-13

De commentaren zijn gesloten.