11-09-07

Zorgboerderijen uit Nederland

Wat is een zorgboerderij?
Een zorgboerderij is een land- of tuinbouwbedrijf waar mensen met een zorgvraag een passende dagbesteding vinden en/of meewerken. Bijvoorbeeld door eieren te rapen, dieren te voeren of planten op te potten. Ieder met zijn eigen mogelijkheden. Een zorgboerderij speelt in op wat iemand kan!

Er zijn zelfstandige boerderijen, waar de boerderij het eigendom is van een agrarisch gezin en er bestaan instellingsboerderijen, waar de boerderij eigendom is van een zorginstelling.

Dagbesteding of arbeidstraining
De meeste zorgboerderijen bieden dagbesteding voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Hoeveel zorg en begeleiding iemand nodig heeft verschilt per persoon.
Er zijn ook boerderijen die sociale activering, arbeidstraining of een begeleide werkplek bieden. Het werk op de boerderij is dan bedoeld om arbeidsritme en sociale contacten op te doen.
Het kan ook zijn dat mensen naar de boerderij gaan om bij te komen en zich te bezinnen op de toekomst.

Kinderopvang
Daarnaast zijn er zorgboerderijen die kinderopvang bieden. Net als in een crèche, alleen dan op een boerderij. Er is dan geen sprake van een handicap die speciale begeleiding vraagt.

Werken, wonen of logeren
Zorgboerderijen bieden verschillende vormen van zorg. Meestal gaat het om dagbesteding of arbeidstraining voor een aantal dagdelen per week. Maar er zijn ook boerderijen waar zorgvragers zowel werken als wonen. Daarnaast bestaan er boerderijen die specifiek logeeropvang bieden in het weekend of in vakanties.

Begeleiding
De begeleiding van de zorgvragers op de boerderij gebeurt meestal door de zorgboer en -boerin zelf.
Soms brengen zorgvragers hun eigen begeleiding mee, bijvoorbeeld iemand van de zorginstelling waar zij wonen.
Ook kan het zijn dat de boer en boerin ondersteund worden door een team van begeleiders. Op een instellingsboerderij is er naast de boer een vast team van begeleiders.

Uitstekende sfeer
Wat zorgboerderijen gemeen hebben, is dat de sfeer uitstekend is en dat er wel gewerkt wordt, maar er toch ruimte, structuur en ontspanning is. Door de handen uit de mouwen te steken in de buitenlucht en door het contact met planten, dieren, de aarde en de seizoenen komen mensen tot innerlijke rust en zelfvertrouwen.
Voor wie is de zorgboerderij?
Er zijn zorgboerderijen voor:
Mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met psychische of sociale problemen
Mensen met een lichamelijke beperking
(Ex-)verslaafden
(Ex-)gedetineerden (waaronder taakgestraften)
Dementerende ouderen
Ouderen
Mensen met autisme
Mensen met niet aangeboren hersenletsel (n.a.h.)
Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt
Jongeren met leer- of opvoedingsmoeilijkheden
Leerlingen uit het speciaal onderwijs
Mensen die burn-out zijn geraakt

De meeste boerderijen richten zich op een bepaalde groep mensen.
Er zijn ook zorgboerderijen die bewust kiezen voor een 'mix' van doelgroepen. In de praktijk blijkt dat dit vaak verrassend goed werkt. Zo zien we bijvoorbeeld dat mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een verslavingsachtergrond vaak heel goed samen kunnen werken en veel van elkaar kunnen leren.

zorgboerderij
Bron of meer info? Klik op de foto!!!

12:23 Gepost door k in AAT | Permalink | Commentaren (2) | Tags: nederland, aat |  Facebook |

Commentaren

btw Meer links naar zorgboerderijen vind U links onder

Gepost door: Kristin | 11-09-07

vrijwilligerswerk Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent
Oude Houtlei 44
9000 Gent


Geachte Heer, Mevrouw,


Het leerplan Godsdienst voor 5 KSO omschrijft een terrein met de titel: “Samenlevingsopbouw: tussen inspiratie en appèl”.
In dit terrein worden zaken behandeld zoals burgerzin, evangelische spiritualiteit en sociale betrokkenheid. We willen daarin ook veel aandacht schenken aan vrijwilligerswerk. We willen onze leerlingen de ervaring laten beleven van een sociale stage, vanuit de vraag :
“Wat kan mijn bijdrage zijn aan de samenleving ?”
“Wat kan ik betekenen voor anderen ?”

Daarom zijn we op zoek naar instellingen en organisaties waar de medewerking van vrijwilligers een meerwaarde kan betekenen voor alle betrokken partijen en komen van daaruit bij u terecht. Zou het mogelijk zijn dat één of meerdere leerlingen van maandag 23 tot woensdag(middag) 25 november 2009(= 2,5 dagen) hun sociale stage bij u zouden vervullen? Hun inbreng kan van creatieve aard zijn (het betreft leerlingen uit het kunstonderwijs) of eerder ondersteunend als aanvulling bij het personeel.
Indien mogelijk willen we graag tegen begin september een antwoord van u ontvangen op het volgende e-mail-adres:
hilde.savoye@skynet.be
Wilt u vermelden hoeveel leerlingen bij u terecht zouden kunnen om hun sociale stage te doen en wat er precies van hen verwacht zal worden?

Dank bij voorbaat voor uw antwoord,


P. de Meulenaere
Directeur vakgroep Godsdienst

Gepost door: hilde Savoye | 02-09-09

De commentaren zijn gesloten.