16-08-07

therapie hond/kat (in Nederland

Deze site vind je in Sites uit Nederland

Amerikaanse artsen waren de eersten die over de positieve gevolgen van huisdieren op mensen berichten. Sinds 1977 verzamelt de Delta-Society ervaringen over de therapeutische kwaliteiten van dieren. Deze vereniging was de grondlegger van de dierondersteunende therapie. Aaien en aanraken van een dier bezorgt een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. Dieren dragen bij aan de psychische en fysische gezondheid van de mens.
Serpell (2000) voert aan dat bij dierondersteunende therapie factoren zoals psychische, fysiologische en sociale factoren met elkaar verbonden worden. Hij gaat ervan uit dat dieren de aandacht op zich vestigen en daarmee voor afleiding zorgen. Hierdoor brengen zij mensen meteen in een toestand van ontspanning. Daar komt bij dat dierlijke metgezellen mensen een sociale ondersteuning bieden. Dit werkt stress verminderend, dus werken dieren als een zogenaamde buffer tegen stress!

Ook in Duitsland heeft men de positieve effecten van de therapiehond en therapiekat bestudeerd en in realiteit omgezet (Universität Bonn, Erlangen, Epilepsie-Zentrum Bethel).

De hond of kat is als “therapeutisch medium” bijzonder geschikt, omdat hij meeleeft en dingen aanvoelt. De hond kan zich goed in elke situatie aanpassen, hij zoekt contact en hij kan door middel van zijn mimiek en lichaamstaal communiceren. Kortom de hond geniet van gemeenschappelijke activiteiten met mensen en hij nodigt mensen uit om iets met hem te doen!

Honden en katten werken positief op onze gezondheid door ons aan het lachen te brengen en ons tot spelen te motiveren. De relatie met een mens kent geen eisen over openheid van zwakte en het bloot geven van emoties. Het is de hond of kat om het even wat de mens over zichzelf denkt of wat anderen van hem denken.

De therapie met hulp van een hond of kat heeft een rustgevende werking op de patiënt. Onderzoek laat zien dat patiënten die met behulp van een therapiehond behandeld worden beter reageren op hun medicijnen, hun bloeddruk daalt, hun hartslag verbeterd. Tevens geeft het een verhoogde endorfine productie en aansporing tot verbetering van motorische- en geestelijke capaciteiten. Een van de allerbelangrijkste veranderingen is het opheffen van depressiviteit en daardoor wordt een algemene activering en verhoging van de motivatie van een patiënt om mee te werken met de therapie bereikt. De therapie met een hond of kat geeft een impuls tot communiceren en hierdoor kan men nieuwe sociale contacten opdoen.

Gebleken is dat een patiënt minder slaap en beduidend minder rust gevende tabletten nodig heeft als wanneer geen hond of kat bij de therapie gebruikt word.

Ook bij kinderen werkt de aanwezigheid van een hond of kat bloeddruk verlagend en stress verminderend.James Lynch deed een test waarbij hij kinderen luid liet voorlezen, de bloeddruk en hartfrequentie van de kinderen die een hond of kat bij zich hadden waren beduidend lager, als bij kinderen zonder.
De positieve levensinstelling van mensen met een handicap die een hulphond bezitten is verbluffend hoger dan van gehandicapten die zonder hulphond door het leven gaan. De Hongaarse arts Pethes zegt: dat in zijn land nog nooit een blinde die een blindengeleidehond bezit, zelfmoord heeft begaan, terwijl bij blinden zonder hulphond er een hoog zelfmoord percentage is. De hond motiveert tot geestelijke en lichamelijke activiteit, vooral bij jonge mensen is dat goed waar te nemen. Alleen al het wandelen met een hond kan een gevoel geven van : “ik kan dat ook, ik doe het” !!!

Bij autistische kinderen lijkt het wel alsof de hond of kat de muren kan afbreken waarmee deze kinderen zich van hun omgeving afzonderen. Tinbergen zegt: dat de dieren een rustgevend en ontspannend effect op deze kinderen hebben en tevens spierkrampen kan opheffen.

Spraakgebreken en beroertes kunnen met behulp van een therapiehond makkelijker worden overwonnen, omdat tegenover een hond hun frustratie om te spreken minder groot is.

Het samenleven met honden en katten heeft een positief effect op de bloedsomloop. Zij brengen mensen aan het lachen wat op zich al een genezende werking heeft. Bij het uitlaten van de hond heeft men meteen een gespreksthema wanneer men anderen ontmoet. Dieren dwingen ons tot non verbale communicatie en geven toestemming tot regressie (teruggaan in een kinderlijk gedragspatroon). Daarom kunnen zij een beetje “kinderlijk geluk” terugbrengen in iedere persoon (Greiffenhagen).

Onderzoek heeft uitgewezen, dat hartinfarct patiënten die een hond bezitten, een statistisch bewezen hogere overlevingskans hebben dan een vergelijkbare groep patiënten zonder hond of kat. Erika Friedmann: van 92 onderzochte, uit het ziekenhuis ontslagen hartinfarct patiënten stierven 14 al in het daaropvolgende jaar. Men dacht dat sociale factoren daaraan schuldig konden zijn, vooral de intensiteit en frequentie van sociale contacten met andere mensen zouden een belangrijke invloed kunnen hebben op het genezingsproces. Daarmee liet zich echter niet alles verklaren! Na 12 maanden computeranalyse stond vast: patiënten met honden of katten beschikken over significante betere overlevingskansen. Aaien kalmeert niet alleen het dier ( de hartslag kan zich halveren), eenzelfde goede werking heeft het op de persoon die aait.

In het leven van oudere mensen zijn honden of katten vaak het enige, constante element uit hun jeugd. Zij geven mensen het gevoel nodig te zijn en voor honden of katten is het onbelangrijk hoe vitaal iemand is.

Bij dementie patiënten helpen honden of katten het geheugen te trainen. Patiënten, die problemen hebben met het zogenaamde korte geheugen, merken therapie begeleiders dat tegen de verwachting in, patiënten zich de naam van de hond of kat herinneren.

De hond Laila is getraind op het wandelen in het bos met bewoners van een Alzheimer verpleegtehuis, Laila zorgt ervoor dat patiënten niet te ver afdwalen en weer terug naar huis komen.

Het meeste spreken honden of katten ouderen aan die in hun jeugd positieve ervaringen met dieren meegemaakt hebben. Vooral oude mannen schijnen te geloven dat honden hun pijn “invoelen” en begrijpen wat zij vroeger gepresteerd hebben. Gaat men met patiënten wandelen dan ontstaan gesprekken over de hond met voorbijgangers, dit doet oude mensen goed omdat dan ook zij een beetje bewonderd worden. Het is een bewezen feit dat honden thuis bij ouderen het contact met de buitenwereld eenvoudiger maken. Honden of katten kunnen vaak een overleden partner vervangen en dienen als aanspreekpartner.aat

10:10 Gepost door k in AAT | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Scriptie Hee Kristin!
Wat een mooie site!! Wat gaaf dat je dat hebt gemaakt! Hij is super duidelijk en er staat ontzettend veel informatie op! echt ideaal! zonder jou had ik misschien een ander onderwerp gekozen voor mijn scriptie omdat, ik er in eerste instantie niet genoeg info over kon vinden..
Ik maak momenteel een scriptie over de invloed van dieren op het welzijn van mensen. Ik ben overal druk aan het zoeken maar misschien weet jij nog iets leuks voor me?
Ik volg de studie sociaal pedagogisch werker en maatschappelijk werk en dienstverlening.
Liefs Eva

Gepost door: Eva Welhuis | 10-03-08

opleiding Hoi Kristin,

Mijn naam is kelly en ik zit in mijn laatste jaar dierenverzorgingstechnieken, daardoor is nu ook de tid voor me aangebroken om een studierichting te kiezen voor volgend jaar. de komende drie jaar wou ik toegepaste psychologie gaan volgen, gevolgd door een postgraduaat: training en begeleiding van dieren in de hulpverlening. Weet u misschien nog bij opleidingen die ik nadien kan volgen om kynotherapie te doen?

groetjes Kelly

Gepost door: kelly delen | 16-03-08

Therapie met honden voor mens en voor hond Inderdaad Kristin, een goede site. Sinds bijna elf jaar doe ik aan hondenoppas, taaltherapie en stressreducerend werken. Sinds juli 2006 ben ik ook in België zelfstandig met Hond & Harmonie begonnen na een opleiding zelfstandig hondeninstructeur. Maar sinds september 2007 ben ik begonnen met AAT (dierondersteunde therapie)met pony, paard, twee geiten, drie cavia´s en hoop er mijn beroep van te maken. Het is echter tijdintensief, kost heel wat geld en energie. Daarom zoek ik mensen die met mij willen meewerken. Ik zie anderen niet als concurrentie maar als mensen die eveneens de moeite doen deze wereld leuker te maken.
Succes !

Karin
www.hondenharmonie.be

Gepost door: Karin Lewyllie | 06-05-08

afgestudeerd Beste,

Ik heb sociaal werk gestudeerd en moet nu nog drie weken stage doen. Daarna begint mijn zoektocht naar werk.
Mijn droom is echter het werken met mensen combineren met werken met honden. Zelf zie ik namelijk heel graag dieren, heb zelf ook twee honden en twee katten.
Nu weet ik niet waar ik terecht kan om zo'n werk te doen...
Kan iemand me hierbij helpen en mijn droom waarmaken?

Gepost door: stèphanie | 27-04-09

vraag voor opleiding ik zit in voorlaaste jaar dierenzorg. volgendjaar doe ik mijn zevende jaar doen voor mijn diploma.
na de zevende jaar wil ik iets doen met fysiologie voor dieren. maar waar kan ik dit volgen, weet jij waar(hoge school)??

dank u.

vriendelijke groeten
amy

Gepost door: amy | 19-02-10

De commentaren zijn gesloten.