05-06-06

Artikel van E-gezondheid.be

Het paard als therapie

Het paard is onze trouwe gezel bij tal van sport- en ontspanningsactiviteiten. Het is niet alleen een fascinerend dier met tal van fysieke en esthetische kwaliteiten, maar het kan ook het lichamelijke en geestelijke welzijn van gehandicapten bevorderen, onder leiding van een therapeutisch team.

De baten van hippotherapie

Falk AdSolution
Naast een paard lopen of op zijn rug rijden, is bevorderend voor een heleboel psychomotorische capaciteiten zoals spiertonus, coördinatie, tijd-ruimteoriëntatie, evenwicht en een zekere zin voor ritme.
Met paarden werken, vereist een permanent lichamelijk contact met het dier. Tijdens het roskammen leer je het lijf van het paard beter kennen en word je je tegelijk bewust van je eigen lichaam.
Voor een paard zorgen, vergt ook verantwoordelijkheidszin, net zoals bij elk ander dier. Zijn welzijn hangt immers af van de verzorging (voeding, roskammen) en het respect dat het krijgt.
Bovendien geeft het voldoening en is het goed voor het zelfvertrouwen om te kunnen communiceren met een paard, dat indruk wekt door zijn kracht, zijn schoonheid en zijn allure.
En wie geregeld een manege bezoekt en er in aanraking komt met paarden en ruiters, staat automatisch open voor een andere wereld en legt ook makkelijker contacten met anderen.
The image “http://www.serienoldies.de/images7/black_beauty_pferd.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


Een waardevolle bondgenoot

Al die typische kenmerken maken van het paard een waardevolle bondgenoot van therapeuten, specifiek om doven en blinden te helpen, net als mensen met leer- en of gedragsstoornissen (autisme, psychosen, trisomie, dyslexie,…), een motorische handicap (myopathie, hyperkinesie, paraplegie, hemiplegie en quadriplegie). Paarden mag je ook niet ruw en met geweld behandelen: dat haalt niets uit, en het paard zal er altijd bij winnen, want het is veel krachtiger dan de mens. Het dier is dan ook uitstekend geschikt bij de reïntegratie van delinquenten in de samenleving, doordat ze op die manier op een respectvolle manier leren te communiceren.

20:03 Gepost door k in Artikel andere site | Permalink | Commentaren (0) | Tags: artikel |  Facebook |

 

"There is something about the outside of the horse that is good for the inside of a man." (Winston Churchill)

Finding Ways is een psychotherapeutische praktijk waarin je samen met paarden, een therapeute en een paardentrainer een weg zoekt naar verandering en innerlijke groei. Finding Ways vind je terug in Haacht (Vlaams Brabant)

Via Equine Assisted Psychotherapy (EAP) kan men hier leren over jezelf en anderen door opdrachten uit te voeren met, naast en tussen paarden. Het is een ervaringsgerichte "hier -en nu" benadering waarbij je gevoelens, je gedrag en eventueel vastgeroeste patronen ter discussie komen.

Het contact met de paarden en het samen dingen doen, stimuleert je tot (het ontwikkelen van) vaardigheden zoals: (non-verbale) communicatie, assertiviteit, nemen van verantwoordelijkheid, grenzen stellen, (zelf)vertrouwen opbouwen, relaties, evenwicht, realiteitstoetsing, leiderschap, probleemoplossing, conflicthantering...

 

Je kan als individu (kind, jongere en volwassene) of als gezin of als groep bij ons terecht als je op een of andere manier vastloopt.

actie 1


EAP kan geindiceerd zijn bij gedragsproblemen, emotionele problemen (angst, depressie...), relationele problemen, moeilijke communicatie, trauma, autismespectrumstoornis, ADHD, NLD,...

Sessies vinden plaats in open lucht op weilanden te Haacht. Een gedetailleerde wegbeschrijving wordt gegeven voor je eerste afspraak. Een sessie duurt 60 minuten. Een groepsessie kan varieren al naargelang het aantal deelnemers.
Een sessie kost 40 euro voor 1 individu. Per bijkomende deelnemer rekenen wij 10 euro extra.

 

19:47 Gepost door k | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |