23-04-06

Aangepast paardrijden

Dinsdag a.s. mag ik mee met Zonnelied (voorziening voor mensen met een matige tot zware verstandelijke beperking, waar ik werk) mee om te kijken hoe onze gasten gaan paardrijden.

Een beetje praktijkervaring opdoen ...

 

11:01 Gepost door k | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verhaal vanuit de praktijk

 

Je zou het bijna niet denken, maar paardrijden is echt voor iedereen. Of je nou een lichamelijke beperking hebt of psychische problemen, je kunt aangepast leren paardrijden. Paardrijden is heel goed voor je, want het stimuleert je conditie, je reactievermogen, je concentratie, je doorzettingsvermogen, je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Luuk (9) vindt het gewoon leuk.

De sfeer is heel rustig en relaxed tijdens de lessen in manege ‘Moedig Voorwaarts’ in Leiden. Alle ruiters wachten netjes op hun beurt om de paarden te zadelen en op te tuigen, of om de ‘bak’ binnen te mogen. Hier in de manege loopt iedereen door elkaar, kinderen van alle leeftijden, sommigen met een beperking anderen zonder. In een ruimte achter glas zitten de trotse pappa’s en mamma’s. Zij kijken hoe hun zoon of dochter als ervaren ruiters door de bak stappen.

Foto van Luuk in de stal
Foto van Luuk in de stal

Speciale instructeurs

In verschillende maneges in Nederland kunnen kinderen met een beperking gewoon leren paardrijden. Een speciaal opgeleide instructeur (in Leiden zijn het er zelfs 4!) geeft de lessen vaak in samenwerking met een arts of fysiotherapeut. Maar ook vrijwilligers zijn belangrijk bij het opzadelen en het leiden van het paard tijdens de les. Sommige kinderen kunnen door hun beperking niet zelf op het paard klimmen. In deze manege hebben ze een speciale elektrische takel. Die gaat om je rug en je benen, en zo wordt je op het paard geholpen. Als je niet stabiel kunt zitten, dan zijn er speciale dekjes waar singels aanzitten, daaraan zitten handvatten waar de ruiter steun aan heeft. Natuurlijk zijn er ook stoere cowboyzadels, daar kun je goed op zitten en je kunt je beter vasthouden.

Foto in de stal Dorien demonstreert de takel
Foto in de stal Dorien demonstreert de takel

Beetje spannend

Luuk heeft gelukkig geen aangepaste spullen nodig. Alleen de beugels worden wat
korter gemaakt. Hij heeft wel les in een klas samen met andere kinderen met een beperking. Er lopen deze keer veel paarden in de bak rond. Normaal zijn dat er maar 6, maar vandaag is het vakantie en rijden er kinderen uit twee te kleine groepen tegelijkertijd. Luuk rijdt vandaag op Kimberly: "Ik heb twee lievelingspaarden: Indie en Kim", vertelt hij. "Die rijden gewoon het lekkerst. Vroeger was er ook nog Jasper, die reed ook lekker, maar die is nu weg. Ik vond paarden heel erg leuk. En toen ben ik eens gaan kijken. Toen ben ik in Leiden les gaan nemen. In het begin was het best een beetje spannend. We moesten meteen de eerste keer op het paard, maar het ging heel erg goed. Nu doe ik het al 1,5 jaar."

Gevallen

De 6 paarden en 10 pony’s bij ‘Moedig Voorwaarts’ zijn allemaal verschillend van grootte en ras, maar in een ding zijn ze het zelfde: ze zijn allemaal ouder dan 8 jaar en heel rustig. Dat is natuurlijk heel belangrijk als je een beperking hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de paarden zomaar schrikken en je eraf gooien. Luuk is het een keer overkomen. "Ik ben een keer van het paard gevallen", vertelt hij. "Ineens stond hij stil en ging heel hard schudden. Toen viel ik eraf. Hij had jeuk onder het zadel, en daar wilde ie wat aan doen. Eerst moest ik huilen en toen trakteren, want dat moet als je van je paard bent gevallen."

Luuk rijdt langs de glazen ruit met daarachter de pappa's en mamma's
Luuk rijdt langs de glazen ruit met daarachter de pappa's en mamma's

Helemaal alleen

"Ik heb al 1 diploma," gaat hij verder. "Ieder jaar is er diploma rijden. Dan moet je alleen in de bak draven en figuren doen. Dat is dat je je paard op allerlei manieren dingen moet laten doen. Rechtsom draaien, en linksom. Er hangen allemaal letters in de bak, aan alle kanten. Iemand roept dat een letter, en dan moet je daar naartoe rijden, helemaal alleen. Sturen doen je met de teugels, daar trek je aan. Als je naar links trekt gaat ie linksaf, als je naar rechts trekt, gaat ie naar rechts. Je kunt ook sturen door met je benen en je bekken te duwen, en je voor het remmen trek je aan de teugels en strek je je benen. Het paard weet dan wat je bedoelt."

Wil je meer weten over de manege van Luuk? Surf dan naar www.spgleiden.nl (opent in nieuw scherm) . Je kunt eens gaan kijken bij de manege aan de Wassenaarseweg 525 in Leiden of je kunt bellen en vragen naar Dorien of Marjan 071-5155234. Er is wel een wachtlijst, maar daar kun je je natuurlijk gewoon voor opgeven.

Wil je zoeken naar een club met aangepast paardrijden bij jou in de buurt? Surf dan naar de site van het NebasNSG: www.nebasnsg.nl (opent in nieuw scherm)  (onder sport en verenigingen) of de landelijke Federatie Paardrijden voor gehandicapten.

Door: Sigrid de Zwart

Meer info op http://www.specialkids.nl/hoe_sport_jij/25_aangepast_paar...


10:55 Gepost door k | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |