26-01-06

artikel Dierennieuws.NL

Ook mensen met een lichamelijke handicap of met psychische problemen kunnen aangepast leren paardrijden. Paardrijden werkt stimulerend op de conditie, het reactievermogen, de concentratie, het doorzettingsvermogen, het zelfvertrouwen en de eigenwaarde.

De mogelijkheden

Iedere handicap vereist een ander soort begeleiding. De mogelijkheden voor aangepast therapeutisch paardrijden zijn:

 


  • Paardrijden voor gehandicapten
  • Hippotherapie
  • Orthopedagogisch en psychotherapeutisch paardrijden

Paardrijden voor gehandicapten

In verschillende maneges in Nederland kunnen ook gehandicapten paardrijden. Een speciaal opgeleide instructeur geeft de lessen vaak in samenwerking met een arts of fysiotherapeut. Ook vrijwilligers zijn belangrijk bij het opzadelen en het leiden van het paard tijdens de les.

Enkele aanpassingen voor rijden met een handicap zijn:

  • Het vacuümzadel; een ¨kneedbaar¨ zadel dat nadat het in de gewenste vorm is gekneed vacuüm wordt gezogen, waardoor het de gewenste vorm behoudt.
  • Het klittenbandzadel; een versterkt zadeldek met verstelbare steundelen.
  • Aanpassingen aan teugels, stijgbeugels en andere onderdelen.
  • Het huifbed; een soort bed waar twee pony's onderlopen.

Het huifbed is uitgevonden voor zwaar gehandicapte kinderen voor wie het niet mogelijk is om zelf op een paard te zitten. Twee getrainde pony's lopen in een stalen frame waarin een doek is gespannen. Dit doek zit boven de ruggen van de pony's gespannen en de gehandicapte ligt op dit zeil. Door de loopbeweging en de warmte die de pony's afdragen wordt het gehele lichaam op een prettige manier gemasseerd.

Naast paardrijden als stimulerend voor de conditie, het reactievermogen, de concentratie, het doorzettingsvermogen en het zelfvertrouwen, heeft het ook therapeutische voordelen. Zo zorgt het ook voor ontspanning, balans (en herstel), spierversterking en vergroot het de mobiliteit.

Hippotherapie

Hippotherapie is eigenlijk gewoon fysiotherapie op een paard. Hippotherapie geeft een fysiotherapeut met een vervolgopleiding ¨Hippotherapie¨. Ook deze vorm van therapie zorgt voor een verbetering van de motoriek en houding, coõrdinatie en ontspanning van spieren.

De ruiter zit zonder zadel op het paard en de begeleider leidt ze aan een lange teugel rond. Door de beweging van het paard ontspant de ruiter en verbetert zijn houding. Het leuke van hippotherapie is dat het niet in een praktijk voor fysiotherapie gebeurt. In een manege gaan de klachten sneller over, omdat de paarden een positieve uitwerking hebben op de patiënt.

 

Orthopedagogisch en psychotherapeutisch paardrijden

Deze therapie is ontwikkeld voor kinderen met een coõrdinatie- en gedragproblemen, autistische stoornissen, ontwikkelingsstoornissen (motorisch-, taal- en spraakstoornissen), angststoornissen en eetstoornissen. Maar ook voor kinderen die een vervelende ervaring moeten verwerken en weer vertrouwen in zichzelf en de wereld moeten opbouwen.

De paardrijlessen zijn individueel of in kleine groepjes. Het doel is om de kinderen of volwassenen vertrouwen in zichzelf, zelfstandigheid en een eigen identiteit te geven. Het contact met het paard en de natuur speelt hierbij een belangrijke rol. Deze lessen worden meestal in de vorm van voltige gegeven. Voltige houdt in dat er gymnastieke oefeningen op de paardenrug worden verricht.

Recreatie en sport

Aangepast paardrijden kan ook recreatief gebeuren. Recreatief ontspant de ruiters en is therapeutisch. Een aantal maneges in Nederland geven lessen voor aangepast paardrijden. Soms komen daar serieuze liefhebbers van de paardensport uit voort. Dit is mogelijk gemaakt door de VHWG (Vereniging Hippische Wedstrijdsport Gehandicapten). De doelstelling van deze vereniging is het bevorderen van de hippische wedstrijdsport voor ruiters en menners met een lichamelijke en/of visuele handicap. De vereniging verzorgt nationale- en internationale wedstrijden. Ook is het mogelijk om selectiewedstrijden te rijden voor de Paralympics. Meer informatie is te vinden op www.vhwg.nl .

Jacinta Hack
27-03-2003

U vindt meer informatie op de volgende sites:

DN redactie
DN 31/03/2003

21:14 Gepost door k | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

goedendag. ik heb een vraag. mijn dochtertje annika heeft het syndroom van rett. hippotherapie zou bij meisjes met rett vaak kunnen helpen (verbetering motoriek, evenwicht, voorkomen scoliose). vanaf hoe oud kan een kindje naar hippotherapie? zijn er mogelijkheden om als moeder samen met je kind op een paard te rijden? vast bedankt, marie jose

Gepost door: marie jose geradts | 10-10-08

ik heb een kind van 6 jaar zwaar gehandicapt.Ik heb altijd gehoord van paardrijden,voordelen ervan.voor mijn kind wil meedoen maar ik woon in belgie en heb hier geen aangepaste vereniging gevonden. kunt u mij hiermee informeren of heeft u ook in belgie dezelfde richting op afwachting bedankt

Gepost door: aliya | 29-10-08

Hallo,ik doe al 1,5 jaar hippotherapie met mijn zoontje.Ik ben zelf ook ruiter.Mijn zoontje is nu bijna 3 en kan steeds beter zitten maar heeft nog steun in de romp en onderrug nodig en ook de handjes moeten een houvast hebben. Hij heeft een minder goede hoofdcontrole maar kan het steeds langer 'houden'. Ik vroeg me af of er een ponyzadel bestaat waar een soort kinderzitje op gemonteerd is(dus met handvaten van voor en een ondersteuning(minimaal tot in het midden)van de rug?Zou je daar iets over gevonden hebben?groeten Audrey

Gepost door: audrey | 12-09-11

De commentaren zijn gesloten.